


Celem projektu jest innowacyjne podejście do przygotowywania formy zajęć,uatrakcyjnienie pracy z dziećmi, zaangażowanie dzieci we wspólne przygotowaniaciekawych i nietypowych zajęć oraz zabawną formę świętowania.
Obchodząc różne nietypowe święta rozwijamy u dzieci kreatywność, ale także empatię, szacunek wobec otoczenia, uwrażliwiamy dzieci na różne potrzeby zwierząt, a także wzmacniamy w nich samych poczucie własnej wartości. Dzieci mają możliwość otworzyć się na nowe możliwości wyrazu, opanowania stanów emocjonalnych poprzez kreatywne ćwiczenia, poczucie przynależności do grupy, śmiech i dobrą zabawę.
W tym projekcie nauczyciel jest przewodnikiem dziecka w aktywizowaniu myślenia,rozwijaniu twórczości oraz kreatywności.
Z okazji Dnia Edukacji Narodowej nasze przedszkolaki miały okazję poznać bliżej zawód nauczyciela - wiedzą czym się on zajmuje i jakie ma obowiązki.
Dzieci z ogromnym zaangażowaniem wcielały się w rolę nauczyciela, prowadziły krótkie zajęcia oraz odgrywały scenki tematyczne. Podczas zajęć plastycznych przedszkolaki wykonały piękne prace z życzeniami dla nauczycieli wyrażając w ten sposób swoją wdzięczność i sympatię.
Na zakończenie dnia dzieci uczestniczyły w uroczystej Akademii przygotowanej przez starszych uczniów. Występ był pełen uśmiechu, muzyki i ciepłych słów skierowanych do wszystkich, którzy na co dzień dbają o nasz rozwój i wychowanie.
To był dzień pełen radości, wzruszeń i wspólnego świętowania!
Opracowała: Agnieszka Góra
17 października 2025 roku w naszym przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Tego dnia dzieci przypomniały sobie, jak ważne dla zdrowia jest jedzenie warzyw i owoców, a także mogły spróbować swoich sił w przygotowywaniu pysznych, zdrowych potraw.
Na początku wspólnie przeczytaliśmy wiersz Jana Brzechwy „Na straganie”, który wprowadził dzieci w tematykę dnia.
Grupa „Zajączków” przygotowała śniadanie z warzywami - na stole pojawiły się pomidory, ogórki, rzodkiewki, sałata, papryka i szczypior. Dzieci z dużym zaangażowaniem tworzyły własne kolorowe kanapki. Podczas naszego śniadania gościliśmy Panią Dyrektor Bożenę Dubiel-Czochra, która towarzyszyła nam i razem z dziećmi cieszyła się tym wyjątkowym dniem.
Po śniadaniu przedszkolaki z grupy „Zajączków” przygotowały owocowe szaszłyki z winogron, bananów, kiwi, jabłek i śliwek. Zabawa była doskonała,
a efekty – bardzo smaczne! Na zakończenie dnia dzieci wzięły udział w quizie owocowym i rozwiązywały zagadki o warzywach i owocach. Wszystkie poradziły sobie świetnie, pokazując, że doskonale znają zdrowe przysmaki! 🍓🍌🍇🍎
Grupa „Pszczółek” również aktywnie uczestniczyła w zajęciach poświęconych owocom i warzywom. Rozpoznawały różne gatunki owoców i warzyw oraz utrwalały wiedzę o tym, które z nich rosną pod ziemią, a które nad ziemią. Brały udział w zabawach matematycznych z wykorzystaniem owoców i warzyw. W części plastyczno-technicznej wykonały jeżyki z owoców, a następnie przygotowały pyszne lody owocowe. Dzieci mogły obejrzeć teatrzyk pt. „ Na straganie” oraz sami mogli wcielać się w rolę różnych warzyw. Zajęcia miały na celu promowanie zdrowego odżywiania, rozwijanie umiejętności poznawczych i kreatywności dzieci.
Dzięki wspólnej pracy i rozmowom dzieci utrwaliły wiedzę o tym, jak ważne jest spożywanie zdrowych produktów. To był dzień pełen kolorów, zapachów i witamin! 😊
Opracowała: Magdalena Łukasik